Bun pandan kismis

Lame sungguh rasa x meroti..dah berbulan bulan bulan bulan bulan kot..heheh banyak bulan tu..emm sejak 2 menjak ni tiba2 rasa nak makan roti buat sendiri..mula2 rasa nak makan bun kacang merah,,tapi malasss la pulak nak buat inti die..wpun rebus dengan pressure cooker kejap je dah empuk tapiiii nak kena tunggu sejuk dulu inti tu..so byk la process die kan..

last2 aku decide untuk buat bun kosong je..kalau cicah air kopi sedap juge kan..hmmm takut anak xnak makan pulak kalau kosong sangat..so cari lah resepi yang ada kismis..last2 aku jumpa resepi Mat Gebu ni je yang macam meyakinkan sket..mmg sedap and gebu...sesuai dengan namanye,,,lagi2 masa fresh from oven tu..terus I buat kopi ok..heh..dan2 abes 2 ketoi..:D malangnye rupa paras bun I ni xsecantik Mat buat tu..hehe oven I panas xsekata uolsss hehe...emmm n resepi ni Mat buat tak boh perisi pandan, tapi I boh sket..saje..wangi kot ;)

Bun Pandan Kismis



Bahan- bahan:
300 g tepung roti (high protein flour)
1 camca besar susu tepung
1 1/2 camca teh bread improver - aku ganti dengan water roux, xsuke sangat bau bread improver/softener
1/4 camca teh garam halus
50 g gula halus
8 g instant yeast
50 g mentega
50 g kismis
1 biji telur-pukul sikit*
1/2 camca teh esen vanilla*(*disatukan dan kacau rata)
120 ml air
1/2 camca teh pandan paste*

Sedikit mentega untuk disapu atas roti-cairkan
Sedikit gula


Cara-cara:

1. Masukkan semua bahan di atas (kecuali dua terakhir) ke dalam breadmaker, pilih setting untuk doh dan tekan ON. Biar hingga siap.

2. Keluarkan doh dari bekas. Tumbuk2 keluarkan angin. Cubit sedikit doh(bahagi kepada 10/11 bahagian)- lebih kurang 64g setiap satu. Bulat2kan dan susun dalam muffin cup saiz besar or loyang yang dah disapu mentega.
*Tip: ikut pengalaman meroti aku yang xseberapa ni,masa membulat2 kan doh tu jangan nak over2 sangat, kepal2 sket je untuk buat bentuk bulat. kalau x nanti ira rota tu berselirat2 sangat and roti jadi kurang gebu.

3. Biarkan 30-35minit hingga doh naik. Panaskan oven. Bakar dalam oven 190'C selama 15-20minit atau hingga perang. keluarkan roti dari oven, sapu dengan mentega and tabur gula sikit. Biar sejuk dan hidangkan.


Sukela idea boh dalam muffin cup ni..anak pon senang nak makan kot..time kasih ye Mat Gebu :)


***perut kenyang mata ngantuk..

2 comments

Ira January 14, 2013 at 3:40 PM

rajin nye ko buat roti.. nmpk sedap.. meh seketul

DiLLaiLa January 14, 2013 at 5:01 PM

huhu bukan aku yang buat zira...mesin yang tolong..;p rajin sebab nak makan je ni..kalau x waAllahua'lam..hehheh